ΣΕΛΙΔΕΣ

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα πρόσωπα των περσικών πολέμων : Μιλτιάδης, Θεμιστοκλής




 Ο Μιλτιάδης (550 π.Χ. - περίπου 489 π.Χ.) ήταν ο Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός που οδήγησε τους Αθηναίους στην μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.). Ήταν αριστοκράτης από μία μεγάλη οικογένεια της Αθήνας. 

   Διορίστηκε σαν ένας από τους 10 δέκα στρατηγούς γτο 490 -κι αμέσως μετά την εκλογή του ως στρατηγός των ελληνικών δυνάμεων νίκησε τους Πέρσες στη μάχη του Μαραθώνα αφού πέτυχε να πείσει τον Καλλίμαχο να δοθεί εκεί η μάχη. 

   Το 489 οργάνωσε εκστρατεία στην Πάρο που είχε κατακτηθεί από τους Πέρσες . Η εκστρατεία απέτυχε ενώ ο Μιλτιάδης, που είχε σπάσει το πόδι του, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα κατηγορήθηκε για προδοσία ,  ότι εκστράτευσε για προσωπικούς λόγους εναντίον της Πάρου. Καταδικάστηκε αρχικά σε θάνατο αλλά αργότερα η ποινή μετατράπηκε σε πρόστιμο 50 ταλάντων, ποσό τόσο μεγάλο που ούτε ο πλούσιος Μιλτιάδης δεν μπόρεσε να πληρώσει., οπότε κλείστηκε στη φυλακή, όπου πέθανε λίγο αργότερα από γάγγραινα λόγο της πληγής στο πόδι του. Το πρόστιμο πλήρωσε αργότερα ο γιος του Κίμων.


 Ο Θεμιστοκλής ήταν αρχαίος Έλληνας πολιτικός και στρατηγός, γεννημένος στην Αθήνα το 527 π.Χ.. Στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. ήταν στρατηγός και επίσης νικητής της ναυμαχίας της Σαλαμίνας (480 π.Χ.). Φιλόδοξος, καθώς ήταν, λέγεται πως είπε τη φράση "δε μ' αφήνει να κοιμηθώ η δόξα του Μιλτιάδη".
 



Δημιούργησε το ναυτικό της Αθήνας  (κατασκευάστηκαν 200 τριήρεις) και  την οχύρωσε με τα Μακρά Τείχη, που τμήματά τους σώζονται μέχρι σήμερα .



 



Όταν οι Αθηναίοι πήραν χρησμό από το μαντείο των Δελφών, που έλεγε πως "τα ξύλινα τείχη θα σώσουν την πόλη", Ο Θεμιστοκλής έδωσε την ερμηνεία  ότι ξύλινα τείχη είναι τα πλοία. 
Πράγματι, στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, το 480 π.Χ.,"τα ξύλινα τείχη" νίκησαν τον περσικό στόλο.


   Το 471 πχ. ο Θεμιστοκλής εξοστρακίστηκε.   Μέσω Κέρκυρας και Μακεδονίας, κατέληξε στην Περσία όπου,  τον υποδέχτηκαν με ιδιαίτερες τιμές αναγνωρίζοντας  τη μεγάλη αξία του. Το 461 π.Χ, αυτοκτόνησε στην αυλή του Πέρση βασιλιά Αρταξέρξη γιατί δεν θέλησε να οδηγήσει τους Πέρσες εναντίον της Ελλάδας.





1 σχόλιο: