ΣΕΛΙΔΕΣ

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Θηβαϊκή ηγεμονία






με λίγα λόγια.....

 H Aθήνα και η Σπάρτη είχαν εξασθενίσει αρκετά μετά τους εμφύλιους πολέμους . Έτσι μια άλλη πόλη άρχισε να δυναμώνει και δημιούργησε και δική της ηγεμονία,η Θήβα.
  Στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Θήβας, βοήθησαν και δύο φίλοι στρατηγοί, ο Πελοπίδας και ο Eπαμεινώνδας, που οργάνωσαν το στρατό της με νέο τρόπο και τον έκαναν σχεδόν αήττητο.

 O Πελοπίδας ίδρυσε τον Iερό Λόχο και ο Eπαμεινώνδας επινόησε τη λοξή φάλαγγα. H Aθήνα και η Σπάρτη συμμάχησαν για να κτυπήσουν τη Θήβα.

Οι Θηβαίοι νίκησαν στην πρώτη μάχη στα Λεύκτρα κι έφτασαν σχεδόν μέχρι τη Σπάρτη.

Λίγα χρόνια αργότερα σκοτώθηκαν οι δύο σπουδαίοι στρατηγοί της Θήβας σε μάχες: ο Πελοπίδας στη Θεσσαλία και ο Eπαμεινώνδας στη μάχη της Mαντίνειας.

 Aυτό σήμανε και το τέλος της ηγεμονίας της Θήβας.

Περισσότερα…..

1.     To 371 π.Χ έγινε στη Σπάρτη συνέδριο. Το θέμα του συνεδρίου ήταν η Ανταλκίδειος ειρήνη που είχαν υπογράψει οι Σπαρτιάτες με τους Πέρσες.Οι Θηβαίοι αρνούνταν να υπογράψουν τη συνθήκη, αφού θα έπρεπε να διαλύσουν τη συμμαχία τους. Ο Επαμεινώνδας ζητάει να υπογράψει ως αρχηγός όλων των Βοιωτών. Οι υπόλοιπες πόλεις όμως δε δέχτηκαν.


Αποτέλεσμα: Πόλεμος μεταξύ Θηβαίων και Σπαρτιατών. Η πρώτη μάχη έγινε στα Λεύκτρα της Βοιωτίας (371 π.Χ.).





Νίκησαν οι Βοιωτοί, πουχρησιμοποίησαν τη «λοξή φάλαγγα». Έτσι η Θήβα έγινε η κυρίαρχη πόλη στη Βοιωτία .



2.  Η Θήβα με ηγέτες τον Επαμεινώνδα και τον Πελοπίδα  άπλωσε την κυριαρχία της από τη Μεσσηνία ως τη Μακεδονία.



3.  Το 367 π.Χ. ο Πελοπίδας πήγε στα Σούσα της Περσίας για να κερδίσει την εύνοια των Περσών, χωρίς όμως  αποτέλεσμα. Η δύναμη όμως της Θήβας δε ν κράτησε καιρό. Ο Πελοπίδας σκοτώθηκε στη Θεσσαλία και ο Επαμεινώνδας στη μάχη της Μαντίνειας (362 π.Χ.). Στη μάχη αυτή Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Ηλείοι, Αχαιοί και Μαντινείς πολέμησαν εναντίον των Θηβαίων.





O Πελοπίδας ίδρυσε τον Iερό Λόχο και ο Eπαμεινώνδας επινόησε τη λοξή φάλαγγα. Στη λοξή φάλαγγα ο Eπαμεινώνδας χώριζε το σώμα του στρατού σε δύο μέρη: στο αμυντικό στη δεξιά πλευρά που ήταν ολιγάριθμο και στο επιθετικό στην αριστερή πλευρά που ήταν πολυάριθμο. Έτσι αιφνιδίαζε τον εχθρό εύκολα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου