Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Ενότητα 2: Ρώτα το νερό τι τρέχει

Το νερό συστήνεται
Το νερό συστήνεται Γεια σας. Να σας συστηθώ. Είμαι το νερό. Είμαι το γάργαρο νερό που κυλάει στα ποτάμια. Είμαι το νερό της βροχής που δροσίζει τα χωράφια και τους ανθρώπους. Είμαι το νερό της λίμνης που δίνει ζωή στις πέστροφες και τους γουλιανούς*. Είμαι το νερό της θάλασσας, το απέραντο πέλαγος. Είμαι ο ωκεανός. Έχω στην αγκαλιά μου δελφίνια, φώκιες και ψάρια. Είμαι ο ωκεανός που αρμενίζω καράβια και ταξιδεμένους ναυτικούς.

            Είμαι το γάργαρο νερό της βρύσης που σας δροσίζει. Είμαι το νερό που κολυμπάτε και χαίρεστε τα καλοκαίρια σας. Είμαι πηγή ζωής. Αγαπώ όλα τα πλάσματα της φύσης, τα φυτά, τα δέντρα, τα ζώα και τους ανθρώπους. Τους δίνω τα ωφέλιμα συστατικά μου για να ζουν και να μεγαλώνουν με υγεία. Είμαι το νερό της πηγής, το νάμα**, το νερό που θεραπεύει το κουρα-σμένο σώμα. Είμαι το ευλογημένο νερό που καθαρίζει την ψυχή του ανθρώπου, είμαι το νερό της βάφτισης. Είμαι το ποτάμι, η λίμνη, η θάλασσα, η βροχή, είμαι το ΝΕΡΟ!

            Γεννιέμαι ολημερίς. Όλο σε κίνηση βρίσκομαι. Από την επιφάνεια της γης πάω μέχρι την ατμόσφαιρα και ύστερα γυρνάω πάλι πίσω. Από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια εξατμίζομαι. Γίνομαι μικρές μικρές σταγόνες και ύστερα γίνομαι ατμός. Με τη βοήθεια της θερμοκρασίας του αέρα και του ανέμου, ανεβαίνω ψηλά και γίνομαι σύννεφο.Σκαρφαλώνω στα βουνά κι αφήνω τη βροχή μου να δροσίζει τα δάση, τα χωράφια και τους ανθρώπους.

Γίνομαι χαλάζι και χιόνι. Φτάνω ως το έδαφος και γλιστράω βαθιά στο χώμα και γίνομαι υπόγειο νερό. Τρέφω τις ρίζες των φυτών, που με ρουφούν με λαχτάρα, και πλουτίζω τη γη με νερό.

Γίνομαι λίμνες και ποτάμια.

   
 Γεννιέμαι ολημερίς. Όλο σε

κίνηση βρίσκομαι.
Σε τούτη την

κίνηση έχω παρέα τα

φυτά, που με αγαπούν

και με προσέχουν. Τα

φυτά δίνουν υγρασία

στον αέρα, δίνουν τις

μικρές υγρές σταγόνες

τους.

            Θαυμαστή η φύση!

Με γεννούν τα πλάσματά

της κι ύστερα εγώ τα τρέφω.

Είμαι το νερό κι όλο σε κίνηση βρίσκομαι.

www.rhodes.aegean.gr/ sχedia/cΙass/
ΝΕRO.ΗΤΜ (διασκευή)

Μάρω Λοΐζου, Το ποτάμι τρέχει να συναντήσει τη θάλασσα, εκδ. Πατάκη, Αθήνα, 1999,
Εικονογράφος: Χρήστος Κάλφας


Παιδική Εγκυκλοπαίδεια Πατάκης - Oxford, 15ος τόμος, εκδ. Πατάκη, 2001
Λεξιλόγιο

από δάσκαλος Κ.

Κάνε κλικ 
Το Κατηγορούμενο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου